Menu
Forum
Ostatnie wiadomości
Galerie
Reklama
|
Warto wiedzieć
Dieta fitness - ogólne wskazówki żywieniowe
2010-04-18
Autor: , źródło: ManiacGym
Wiele osób popełnia dość poważny błąd jedząc 2 czy 3 posiłki w ciągu dnia, które oddalają nas tylko od efektu jakim jest poprawa sylwetki i samopoczucia. Tak więc polecam spożywanie 4-5 niewielkich posiłków. Systematycznie dostarczając kalorie, organizm funkcjonuje stale nie mając możliwości czerpania energii z innych źródeł.
Jeśli jednak nie dostarczymy na czas odpowiedniej ilości pożywienia nasz organizm broni się poprzez tworzenie na zapas dodatkowych zapasów energii, ale niestety w postaci tkanki tłuszczowej, której chcemy się pozbyć. Zalecane przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3–3,5 godziny. Podczas nieregularnego jedzenia i wydłużania przerw miedzy posiłkami, nasz organizm aktywuje swoje mechanizmy obronne, które powodują nadmierne odkładanie się tkanki tłuszczowej. Kolejnym błędem dość powszechnym jest podjadanie miedzy posiłkami. Nie mając czasu na konkretne posiłki, sięgamy po rozmaite przekąski. Najczęściej są to cukierki, ciasteczka, batoniki czy szybkie zupki. Nie dość, że produkty te są jedynie źródłem pustych kalorii, to jeszcze ze względu na zbyt małe przerwy między posiłkami, nie pozwalają na uruchamianie rezerw tłuszczowych. Stosowanie drakońskich, niskokalorycznych diet, przyniesie krótkotrwałe efekty odchudzające i w następstwie wtórne przybieranie kilogramów. Przede wszystkim należy unikać produktów zawierających cukier i tłuszcz, zmniejszyć ilość spożywanych węglowodanów oraz zwiększyć ilość spożywanego białka oraz warzyw.
|
ZALECANE
|
OGRANICZONE
|
PRZECIWSKAZANE
|
Produkty zbożowe
|
Płatki owsiane, chleb pumpernikiel, pieczywo żytnie razowe, maca razowa, ryż bosmati, makaron razowy, ryż brązowy, musli b/cukru, pieczywo Wasa Sport, kasze gruboziarniste (gryczana, jęczmienna).
|
Płatki kukurydziane, pieczywo żytnio-pszenne,maca pszenna, chleb graham, inne pieczywa Wasa
|
Pieczywo pszenne, bułki pszenne. Bagietki, rogaliki francuskie (croissant)
|
Warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych
|
Warzywa świeże i mrożone. Fasola, groch, soja, soczewica, kukurydza. Ziemniaki.Owoce świeże, mrożone, suszone. Owoce konserwowe (niesłodzone). Soki owocowe i warzywne.
|
Owoce w nadmiernych ilościach, kukurydza, marchew, buraki. Ziemniaki lub frytki smażone na świeżym oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek.(UWAGA: olej nie powinien być użyty ponownie).
|
Frytki, ziemniaki, warzywa przygotowywane (smażone, pieczone) na niewłaściwym tłuszczu. Warzywa solone i konserwowe. Chipsy.
|
Nabiał
|
Mleko, jogurt, kefir (odtłuszczone- 0; 0,5%tł). Chude twarogi. Białko jajek.
|
Mleko półtłuste, jogurt, kefir (półtłuste -2%tł.). Sery półtłusty (np. Hit), Dwa całe jaja na dzień.
|
Pełne mleko (3,2%tł.). Śmietana. Mleko skondensowane. Zabielacze do kawy. Sery żółte pełnotłuste. Sery typu "Fromage", "Feta". Twaróg pełnotłusty. Jogurt i kefir pełnotłusty.
|
Ryby i owoce morza
|
Ryby chude i tłuste, (z rusztu, gotowane) bez skóry. Można spożywać oleje rybne w kapsułkach (omega-3)
|
Ryby wędzone, ryby smażone na właściwym oleju. Małże, homary.
|
Ryby smażone na niewłaściwym tłuszczui w panierce, krewetki, kalmary,kawior.
|
Mięso
|
Indyki, kurczaki (bez skórki). Cielęcina. Króliki. Dziczyzna. Gotowane, pieczone, z grilla, z rusztu, duszone bez obsmażania, wędzona piers indyka,polędwica łososiowa.
|
Bardzo chuda wołowina. Jagnięcina.Szynka, polędwica. Bekon.
|
Mięso z widocznym tłuszczem. Kaczki. Gęsi. Kiełbasy, parówki. Salami. Pasztety i inne. Mięsne wyroby garmażeryjne.
|
Tłuszcze
|
Olej lniany, olej winogronowy, olej z ostu, awokado, orzechy włoskie
|
Wybierać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Dopuszcza się olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, krokoszowy. Margaryny miękkie (nieuwodornione) z w/w olejów.
|
Masło. Smalec. Słonina. Boczek. Tłuszcz spod pieczeni. Margaryny twarde.Olej palmowy. Tłuszcze uwodornione. Tłuste wywary mięsne. Śmietana.
|
Zupy
|
Zupy warzywne. Chude wywary mięsne.
|
|
Zupy zaprawiane śmietaną i innymi tłuszczami.
|
Sosy
|
Pieprz. Musztarda. Zioła (tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano). Przyprawy korzenne.
|
Sosy sałatkowe niskotłuszczowe (np. na bazie chudego jogurtu).
|
Sól. Majonezy. Sosy i kremy sałatkowe. Sosy do mięsa i ryb zawierające tłuszcz.
|
Desery
|
Lody sorbetowe, galaretki, bezy, budynie na chudym mleku. Ciasta owocowe z brązowej maki,sałatki owocowe, dżem bez cukru, Orzechy włoskie, Kawa filtrowana lub rozpuszczalna. Herbata. Napoje bezkaloryczne, bezalkoholowe. Woda.
|
Bezy, inne orzechy, ciasta i ciasteczka przygotowane na tłuszczach nienasyconych. Marcepany, chałwa, nugat. Orzechy laskowe, ziemne, pistacjowe, brazylijskie. Alkohol. Niskotłuszczowe napoje czekoladowe. Kakao na chudym mleku.
|
Lody, kremy, budynie na pełnym mleku, bita śmietana, sosy na śmietanie lub maśle. Torty. Przemysłowe wyroby cukiernicze. Czekolada. Toffi. Karmelki. Batony czekoladowe. Orzechy i wiórki kokosowe i solone. Kawa gotowana i po turecku, kawa ze śmietanką.
|
PRODUKT
|
WAGA
|
kcal
|
białko
|
tłuszcz
|
węglowodany
|
miara
|
BIAŁKOWE WYMIENNIKI
|
|
|
|
|
|
|
pierś z kurczaka
|
100g
|
99
|
21,5
|
1,3
|
0
|
1/2 małego filetu z kurczaka
|
pierś z indyka
|
100g
|
84
|
19,2
|
0,7
|
0
|
1/2 fliżanki
|
ryba chuda
|
120g
|
88
|
19,9
|
0,7
|
0
|
1filet mrożony
|
tuńczyk w wodzie
|
100g
|
96
|
21
|
1,2
|
0
|
3/4 puszki
|
twaróg chudy
|
100g
|
99
|
19,8
|
0,5
|
3,5
|
pół kostki
|
białko jaj
|
180g
|
88
|
19,6
|
0,4
|
1,3
|
6 białek
|
odżywka białkowa
|
25g
|
93
|
21
|
0,4
|
1,3
|
niepełna miarka
|
ryba tłusta- łosoś
|
100g
|
131
|
18,4
|
634
|
0
|
1 mały dzwonek
|
WĘGLOWODANOWE WYMIENNIKI
|
|
|
|
|
|
|
płatki owsiane
|
50g
|
183
|
6
|
3,6
|
34,7
|
5 łyżek
|
makaron brązowy
|
50g
|
167
|
6,5
|
0,7
|
33,7
|
1/2 kubka
|
kasza gryczana
|
50g
|
168
|
6,3
|
1,6
|
34,7
|
5 łyżek
|
kasza jęczmienna perłowa
|
40g
|
131
|
2,8
|
0,9
|
30
|
4 łyżki
|
ryż dziki
|
40g
|
173
|
5,6
|
0,6
|
36,4
|
1/2 torebki
|
ryż basmati
|
40g
|
173
|
4
|
0,2
|
38
|
1/2 torebki
|
wafle ryżowe
|
40g
|
144
|
2,5
|
0,6
|
33,6
|
4 wafle ryżowe
|
pumpernikiel
|
60g
|
151
|
3,5
|
1,2
|
35
|
1,5 kromki
|
chleb żytni razowy
|
60g
|
134
|
3,4
|
1
|
30,9
|
1,5 kromki
|
chleb chrupki żytni
|
40g
|
141
|
3,5
|
1
|
31,6
|
4 kromki
|
ziemniaki
|
200g
|
138
|
3,6
|
0,2
|
32,6
|
4 małe
|
mąka razowa żytnia
|
50g
|
161
|
2,9
|
0,8
|
35,5
|
3,5 łyżki
|
TŁUSZCZOWE WYMIENNIKI
|
|
|
|
|
|
|
olej lniany
|
5g
|
41
|
0
|
4,6
|
0
|
1 łyżeczka
|
oliwa z oliwek
|
5g
|
44
|
0
|
5
|
0
|
1 łyżeczka
|
orzechy włoskie
|
8g
|
52
|
1,3
|
4,8
|
1,4
|
2 średnie orzechy
|
orzechy pistacjowe
|
10g
|
59
|
2,1
|
4,9
|
2,5
|
10 orzechów
|
orzechy laskowe
|
8g
|
51
|
1,2
|
5
|
1,2
|
7 orzechów
|
sezam
|
8g
|
51
|
1,9
|
4,8
|
0,8
|
1 łyżka
|
siemię lniane
|
12g
|
63
|
2,6
|
4,7
|
2,6
|
1 łyżka
|
pestki z dyni
|
10g
|
56
|
2,5
|
4,6
|
1,8
|
1 łyżka
|
migdały
|
10g
|
57
|
2
|
5,2
|
2,1
|
9 migdałów
|
słonecznik
|
10g
|
56
|
2,4
|
4,4
|
2,5
|
1 łyżka
|
PRZYKŁADOWE PRZEPISY I PROPOZYCJE (waga produktów przed ugotowaniem)
MAKARON Z TWAROGIEM I OWOCAMI (danie białkowo-węglowodanowe) Składniki: 60g brązowy makaronu- najlepiej z pszenicy twardej durum z mielonymi otrębami 150g chudego twarogu 2g ( łyżka) oleju lnianego lub oliwy z oliwek 20g jogurtu naturalnego bez tłuszczu 100 -150g owoców odtłuszczone mleko słodzik sypki
Do wrzącej wody wkładamy 60 gramów brązowego makaronu i gotujemy go 8-10 minut. Możemy wykorzystać biały makaron, ale należy zwrócić szczególną uwagę aby był ugotowany na wpół twardo. Zanim ugotuje się makaron przygotowujemy twaróg i owoce. Do twarogu dodajemy łyżeczkę oleju lnianego i rozdrabniamy go. Jeśli twaróg nadal jest zbyt suchy, można dodać odtłuszczone mleko lub jogurt. Zwolennicy słodkości, mogą dodać 1 łyżeczkę słodzika. Następnie do twarogu dodajemy ugotowany makaron i około 100 -150 gramów owoców. Całość polewamy naturalnym, odtłuszczonym jogurtem.
PLACEK BIAŁKOWO- ODŻYWKOWY (danie białkowe) Placek białkowo- odżywkowy to nieco odmienne danie, ponieważ wykorzystana zostanie odżywka białkowa spożywana przez wielu sportowców w postaci napoju. Placek jest niemal zupełnie białkowym daniem, czyli takim, który wspomaga odchudzanie. Aby móc pozbywać się nadmiaru tkanki tłuszczowej powinniśmy ograniczać produkty węglowodanowe, natomiast białkowe spożywać w odpowiedniej ilości dostosowanej do masy ciała i przemiany materii. Placek będzie doskonałym produktem na ostatni posiłek, ponieważ będzie dostarczał białko oraz ograniczoną ilość węglowodanów. Ponadto osoby, które stosują zasady częstych i małych posiłków, mogą takie danie przygotować do pracy lub w podróż. Placek może być również przygotowany z białek jajek i żółtka bez specjalistycznej odzywki białkowej.
Składniki placka: 4 białka jajek 1 całe jajko 30g odżywki białkowej 20g rodzynek 60-80g dżemu bez cukru lub owoców
Białka, jajko i odżywkę białkową miksujemy. Rozgrzewamy patelnię na którą rozpylamy PAM - rodzaj aerozolu będący tłuszczem bez kalorii, lub smarujemy patelnię papierowym ręcznikiem nasączonym niewielką ilością oliwy z oliwek. Zmiksowane ciasto na placek wylewamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy rodzynki. Smażymy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 8-10 minut z każdej strony. Po usmażeniu zjadamy z dżemem bez cukru lub dowolnymi owocami.
PLACKI OWSIANE 60 g płatków owsianych górskich 1-2 jajka 10 g rodzynek 50-100g truskawek lub kiwi, mały banan, maliny itp.
Płatki owsiane z rodzynkami zalewamy wrzącą wodą i czekamy chwilę aby odpowiednio wsiąkła woda w płatki. Następnie dodajemy jajka. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodajemy mleko 0% tłuszczu tak aby dobrze się wymieszały składniki. Na patelnię rozpylamy PAM (środek w sprayu do smażenia bez tłuszczu) lub nacieramy patelnię ręcznikiem papierowym odrobinę nasączonym oliwą z oliwek, następnie rozgrzewamy patelnię. Na łyżkę nabieramy porcje placków i nakładamy na patelnię. Smażymy z obydwu stron. Po wyłożeniu na talerz możemy dodać rozmrożone truskawki lub inne owoce i posypać słodzikiem.
PLACEK BIAŁKOWO- ODŻYWKOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI (danie białkowo-węglowodanowe) Składniki placka: 4 białka jajek 1 całe jajko 30g odżywki białkowej 50g płatków owsianych 20g rodzynek 60-80g dżemu bez cukru lub owoców
Białka, jajko i odżywkę białkową miksujemy, po zmiksowaniu dodajemy płatki owsiane i rodzynki. Rozgrzewamy patelnię na którą rozpylamy PAM - rodzaj aerozolu będący tłuszczem bez kalorii, lub smarujemy patelnię papierowym ręcznikiem nasączonym niewielką ilością oliwy z oliwek. Zmiksowane ciasto na placek wylewamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy rodzynki. Smażymy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 8-10 minut z każdej strony. Po usmażeniu zjadamy z dżemem bez cukru lub dowolnymi owocami.
LECZO Z INDYKA LUB KURCZAKA (danie białkowo-węglowodanowe) Leczo to danie wysokobiałkowe z ograniczoną ilością węglowodanów. Do lecza można wykorzystać gotową mrożonkę lub świeże warzywa. Ograniczona kaloryczność wiąże się z zastosowaniem chudego mięsa w postaci piersi z kurczaka lub indyka. Zastosowany na koniec olej lniany podnosi walory smakowe dania. Leczo może być częścią posiłku obiadowego, czyli można go zjeść z kaszą, ryżem czy ciemnym pieczywem.
Składniki: 120g piersi kurczaka lub indyka 200g mrożonki warzywnej leczo (1/2 opakowania) lub świeże warzywa 15g koncentratu pomidorowego sól niskosodowa, pieprz 2 g (1 łyżka) oleju lnianego lub oliwy z oliwek
Podgrzewamy patelnię, wkładamy pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka lub indyka i przykrywamy pokrywkę aby mięso uzyskało jasny kolor i lekko poddusiło się. Następnie dodajemy mrożone warzywa, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Ponownie przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu około 15-20 minut. Po uduszeniu i wyłożeniu na talerz dodajemy do 1 łyżkę oleju lnianego.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM (danie białkowe) Sałatka z tuńczykiem może być przekąską w ciągu dnia lub ostatnim posiłkiem, który powinien być spożywany na 2 godziny przed snem. Najlepiej jeśli wykorzystamy tuńczyka w sosie własnym, ponieważ zawiera mniej kalorii aniżeli taki sam ale w oleju. Aby poprawić smak sałatki dodamy olej lniany i tym samym dostarczymy tłuszcz w lepszej postaci.
Składniki puszka tuńczyka (120-130g) w sosie własnym w kawałkach lub rozdrobniony warzywa (papryka , pomidor, kukurydza z puszki, sałata lodowa, ogórek kiszony, natka pietruszki ) 2g (1 łyżka) oleju lnianego lub oliwy z oliwek
Warzywa kroimy w kostkę, łączymy z sałatą i kukurydzą, dodajemy odsączonego tuńczyka i 1 łyżkę oleju lnianego ewentualnie oliwy z oliwek. Na koniec posypujemy sałatkę natką pietruszki i mamy gotowy niskokaloryczny posiłek.
KOTLETY Z PIERSI KURCZAKA (danie białkowe) 200g piersi kurczaka pół małego ziemniaka pół małej cebuli białko z 1 jajka brązowa mąka sól Magdi, biały pieprz
Zmielone mięso łączymy z ziemniakiem, cebulą i białkiem, mieszamy. Całość dzielimy na 8 równych części i formujemy kotlety. Obtaczamy kotlety w brązowej mące i smażymy na patelni teflonowej lub lekko natartej oliwą, pod przykryciem. Po usmażeniu mamy 8 kotletów. Na jednym posiłku zjadamy 4.
NALEŚNIKI Z MĄKI BRĄZOWEJ (danie węglowodanowe) CIASTO 100g mąki żytniej razowej mleko 0% tłuszczu 1 jajko woda gazowana NADZIENIE 125g twarogu chudego 50g truskawek (świeże lub mrożone) 1 łyżeczka oleju lnianego lub oliwy z oliwek
Do mąki dodajemy jajko, wodę gazowaną i odrobinę mleka. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni. Z chudego twarogu, truskawek i oleju przygotowujemy farsz do naleśników.
Zupa jarzynowa Julienne z wędzoną piersią indyka (6-8 porcji)- (danie białkowe) 6-8 porcji 1 litr wywaru wołowego lub z kurczaka 450 g selera 150 g pora 1 kalarepka 200 g marchwi 100 g zielonego groszku zielonego może być z puszki 2 ząbki czosnku 100 g wędzonej piersi z indyka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy wzdłuż w paski na bardzo cienką zapałkę o długości 4cm. Czosnek zgniatamy i kroimy na płatki. Wędzoną pierś z indyka kroimy jak warzywa. Podgrzewamy wywar i dodajemy do niego wszystkie warzywa i mięso i gotujemy około 10 min. Doprawiamy solą pieprzem i natką pietruszki
Opracowanie: dr J. Zapolska, www.zapolska.pl , www.maniacgym.pl
|
Newslettery
Zamów bezpłatne informacje na swoją skrzynkę e-mail.
Kalendarium
Najbliższe wydarzenia:
Sonda
Mapa aktywnych
Wybierz na mapie województwo, w którym chcesz odszukać obiekty sportowe.
Reklamy Adkontekst
|