Strona główna | Aktualności | Nowości Rynkowe | Katalog Firm | Kalendarium | Przegląd Prasy | Targi Branżowe | Eksperci | Forum | Archiwum | ||||||||||
|
|
MenuForumOstatnie wiadomości
Najczęściej czytane
Galerie
|
AktualnościTest nietolerancji pokarmowej2010-10-05 Kategoria: Żywienie i Wspomaganie Test nietolerancji pokarmowej- odkrywa sekret zdrowia, urody i młodości: Kod Metaboliczny Twojego organizmu czyli Twój Indywidualny Pokarmowy Profil Immunologiczny.
Do badania pobierana jest krew żylna, jak do zwykłego badania krwi. Po wykonaniu testu (in vitro) opracowany zostaje Indywidualny Pokarmowy Profil Immunologiczny – Kod Metaboliczny. Na jego podstawie dietetyk sporządza dietę eliminacyjno-rotacyjną – Indywidualną Dietę Metaboliczną – Tak opracowana Dieta Diet, jest najlepiej dopasowana do indywidualnego genotypu pacjenta. Nie można sobie dzisiaj wyobrazić lepszego programu żywieniowego dla konkretnej osoby. Taka dieta jest zdrowa i smaczna, przywraca zdrowie, witalność, vigor, blask oczu i piękną sylwetkę. Poprawia trwale gładkość i gęstość skóry, wzmacnia włosy i paznokcie, odmładza ciało i duszę – to dodatkowe lata życia w doskonałej kondycji.
“To co dla jednego jest zdrową żywnością, dla drugiego może być gorzką trucizną”. (Hipokrates 460 – 377 p.n.e..)
Ta teza wskazuje na głęboką prawdę: każdy organizm jest inny, wykazuje inną tolerancję na żywność w zależności od indywidualnych skłonności. Od lat 40 tych XX wieku w wielu ośrodkach naukowych na świecie prowadzone były badania, które miały potwierdzić obserwowany od tysięcy lat, związek pożywienia i szeregu chorób przewlekłych. Badania te potwierdziły, że niekjednokrotnie nawet jeden tylko produkt, nie dostosowany do naszego genotypu, może bardzo negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie i stać się przyczyną bardzo poważnych w skutkach reakcji alergicznych o charakterze ostrym – np. wstrząs anafilaktyczny lub chorób przewlekłych – np. choroby nowotworowe.
Najczęściej nawet nie kojarzymy złego stanu zdrowia z pokarmami, które spożywamy. gdyż reakcja spowodowana pokarmem występuje dopiero po kilkunastu lub kilkudziesięciu godzinach i nie jest swoista – to znaczy, nie zawszwe tak samo reagujemy na spożycie tego produktu. Tego typu zjawisko nazywane jest przez naukę opóżnioną lub ukryta alergią pokrmową. Niektórzy uzywaja pojęcia nietolerancji na pokarmy lub niepożądanej reakcji na pokarmy. Przez lata cierpimy na różne dolegliwości, często o bardzo dotkliwym i przewlekłym charakterze, nie zdając sobie sprawy z prawdziwego źródła tych problemów.
W ostatnich latach różnego rodzaju alergie stały się prawdziwą plagą. Każdy z nas ma w otoczeniu dziecko lub osobę dorosłą z jakimś rodzajem alergii. Należy jednak rozróżnić alergię ostrą od alergii opóźnionej. Alergiami ostrymi, które wywołują reakcję natychmiastową – w ciągu kilku do kilkudziesięciu minut od kontaktu z alergenem, zajmują się lekarze alergolodzy. Alergiami opóźnionymi zajmują sie lekarze wszystykich innych specjalności, często nawet nie zdając sobie z tego sprawy, ze względu na odległość czasową pomiędzy bodźcem wywołującym przewlekły stan zapalny w organizmie – pożywieniem, a jego późnymi skutkami, którymi są choroby przewlekłe.
Dzieje się tak dlatego, że alergia pokarmowa nieswoista, czyli opóźniona, niekorzystna reakcja organizmu na pokarm, podstępnie i stopniowo, zaburza metabolizm komórkowy i sprzyja zapadaniu na choroby XXI wieku, takie jak: częste infekcje, stany zapalne, choroby immunologiczne, choroby metaboliczne, choroby przewodu pokarmowego, choroby serca i układu krążenia, choroby układu oddechowego, choroby umysłowe, choroby skóry, alergie, choroby nowotworowe itp.
Kiedy rezygnujemy z pokarmów, na które jesteśmy uczuleni lub których nie tolerujemy, niepokojące symptomy chorobowe najczęściej cofają się bez ingerencji farmakologicznej. Wystarczy zatem jadać te produkty, które są zgodne z naszym indywidualnym Pokarmowym Profilem Immunologicznym i nie osłabiają naszego systemu odpornościowego, aby przez długie lata cieszyć się zdrowiem, świetnym wyglądem i doskonałym sampoczuciem.
Jak sprawdzić, które składniki pożywienia nam służą, a które szkodzą?
Do badania opóźnionych (ukrytych) pokarmowych reakcji alergicznych (nie IgE zależnych), odpowiedzialnych za przewlekły stan zapalny, służy nowoczesny, opracowany w Stanach Zjednoczonych test in vitro. Stosowany przez nas panel zawiera 150 specjalnie wystandaryzowanych, najczęściej stosowanych, produktów spożywczych oraz dodatków do żywności.
Dzięki testowi oznaczenie niekorzystnych składników pożywienia, i stworzenie Indywidualnego Pokarmowego Profilu Immunologicznego stało się dostępne dla każdego.
Stosowane przez nas narzędzie diagnostyczne to nie jeden test lecz zestaw testów pokarmowych zaierający 148 produktów spożywczych najcześciej spotykanych w żywności.
Oto lista testowanych produktów:
ryby i owoce morza:
produkty mleczne:
warzywa:
owoce, jagody:
zboża:
nasiona i orzechy:
przyprawy, używki:
pozostałe:
Podsumowanie
Organizm sam potrafi dojść do równowagi, wystarczy mu to umożliwić. Wówczas system odpornościowy zacznie właściwie reagować, Ty i Twoja rodzina poczujecie z się zdrowsi i silniejsi, dzieci odzyskają szansę zrównoważonego rozwoju, dziadkowie będą mogli w zdrowiu cieszyc się z wnuków. Dzięki PRIME TESTTM, możesz wsłuchać się w potrzeby Twojego ciała i w pelni wykorzystać swój potencjał fizyczny i psychiczny.
Zacznij działać - Vimed
10 ostatnich wiadomości w tej kategorii:
|
NewsletteryKalendariumNajbliższe wydarzenia: VII Międzynarodowe Targi Infrastruktury Miejskiej i Drogowej23-09-2009 W dniach 14-16 października 2009, odbędą się VII Międzynarodowe Targi Infrastruktury Miejskiej i Drogowej. Miejsce : /Centrum Targowo - Kongresowe MT Polska, Warszawa, ul. Marsa 56c/
SondaReklamy Adkontekst |